Aftrap programma IJmond Bereikbaar
IJMOND – Afgelopen week heeft de aftrap plaats gevonden van het programma IJmond Bereikbaar. Binnen IJmond Bereikbaar ontmoeten bedrijfsleven en gemeenten elkaar waar het gaat om het bereikbaar houden van de regio. En dat is nodig. De IJmond krijgt op korte termijn te maken met bereikbaarheids- en verkeersopstoppingsproblemen. “De optelsom van deze problemen heeft een negatief effect op de economische ontwikkeling en vitaliteit van de IJmond. De publiek private samenwerking moet de motor worden bij het aanpakken van dit probleem”, aldus Dook van den Boer, sitemanager Tata Steel en voorzitter van het Platform IJmond Bereikbaar.
Om files in de IJmond terug te dringen werken de IJmondgemeenten samen aan een bereikbaarheidsvisie. In deze visie wordt gekeken naar de bereikbaarheid van de IJmond met de auto, fiets, OV en over het water. “Binnen de bereikbaarheidsvisie kijken we niet alleen naar het terugdringen van personenvervoer, ook het goederenvervoer krijgt nadrukkelijk de aandacht”, aldus Ronald Vennik, wethouder Verkeer in gemeente Velsen. Het aanpakken van de bereikbaarheid van de regio heeft een tweede voordeel. De regio kent ook een duidelijke problematiek op het gebied van luchtkwaliteit, met name de uitstoot van fijnstof door (auto)verkeer, industrie en scheepvaart. Om de regio bereikbaar te houden biedt IJmond Bereikbaar bedrijven en instellingen ook concrete mobiliteitsoplossingen in de vorm van de IJmond Bereikbaar Pas. Met deze pas kan de pashouder 7 dagen per week gedurende de dienstregeling gebruikmaken van het openbaar vervoer in de regio en van OV-fiets door heel Nederland.
Meer informatie over het project is te vinden op het internet. Op de website www.ijmondbereikbaar.nl vindt u een dynamische kaart met ondermeer verkeersinformatie en webcam beelden vanaf de Velsertunnel. Met deze informatie kunnen reizigers binnen de IJmond hun route vooraf plannen. De uitvoering van een belangrijk deel van het programma is in handen gelegd van de Stichting IJmond Bereikbaar. Het stichtingsbestuur bestaat uit FED IJmond, Tata Steel en Milieudienst IJmond.