Beverwijkse Jongerenlintjes 2018 uitgereikt door Burgemeester Martijn Smit
BEVERWIJK – Op vrijdagmiddag 20 april heeft de Burgemeester van Beverwijk Martyn Smit namens de Oranjevereniging Beverwijk jongerenlintjes uitgereikt aan Max Volmer en Phil Brantjes in het BHK gebouw aan de Groenelaan te Beverwijk.
Ter gelegenheid van Koningsdag geeft de Oranjevereniging Beverwijk een lintje aan jongeren uit Beverwijk en omgeving die zich met bijzondere prestaties hebben onderscheiden, of zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Het is een blijk van waardering voor deze jongeren en tevens een aanmoediging om verder te gaan met het goede werk maar ook een voorbeeld voor andere jongeren. Dit jaar is het alweer de vierde keer op rij voor de Oranjevereniging Beverwijk maar voor onze nieuwe burgemeester de eerste keer voorafgaand aan Koningsdag.
De bijeenkomst werd geopend door de kersverse nieuwe voorzitter Mw. Carli Bilars die na 12 jaar bij het bestuur van de Koninklijk Bond van oranjeverengingen nu de Oranjevereniging Beverwijk is komen versterken. Na een welkom aan alle aanwezigen gaf ze al vrij vlot woord over aan de burgemeester van Beverwijk Martijn Smit. De burgemeester was goed voorbereid en wist van beide jongeren toch hele bijzondere feiten te vermelden zonder voortdurend op zijn spiekbriefje te kijken.
Als eerste was het de beurt aan bijna 18-jarige Max Volmer. Max was totaal niet op de hoogte dat hij een lintje zou krijgen en werd dus met valse informatie naar het BHK gebouw gelokt daar moest hij dus vernemen van zijn nominatie. Max is autistisch en dyslectisch, als gevolg daarvan zat hij veel achter zijn PC. Afgesloten van de buitenwereld. Op een gegeven moment kwam hij in contact met Stichting Beverwijk en na enige tijd bleek dat hij heel goed meedraaien. Hij heeft zich bij Stichting Welzijn ontwikkeld als een praktisch ICT’er die alle zaken op het internet kan oplossen voor de stichtingen lost daarnaast naast zaken op elektrisch gebied op. Een leuke anekdote van de stichting; Hij is zelfs daar zo goed in geworden dat een defect apparaat dat bij leverancier weken zou kosten om te repareren in een weekend uit elkaar heeft gehaald, schoongemaakt, gerepareerd, in elkaar gezet en tenslotte weer werkend afgeleverd. Door zijn autisme kon ook hij zich niet goed aanpassen in een standaard leeromgeving. Evenwel deze handicap heeft hij bij Stichting Welzijn Beverwijk gebruikt om anderen met dezelfde soort problemen te helpen aangezien hij precies weet hoe dat is. Inmiddels is hij nu werkzaam in de bouw en heeft de opleiding toch weer hervat. Hij is bezig met vervolg van de eerste opleiding waardoor hij straks een volwaardig monteur zal zijn. Een prachtig voorbeeld voor anderen en dat is echt een lintje waard.
De tweede was de 17-jarige Phil Brantjes, die op het hoogste niveau waterpolo speelt o.a. in Jong Oranje tot 17 jaar. Om goed waterpolo te spelen moet je veel kracht hebben. Dat betekent dus 4 dagen per week trainen en dat moest allemaal naast zijn opleiding HAVO. Dat betekende soms studeren onder het reizen van en naar Zeist en soms afwezig zijn op woensdagen op school, overigens in goede overeenstemming met het Kennemer College en de schoolinspectie maar soms tot jaloezie van klasgenoten. Hij heeft uiteindelijk zijn HAVO gehaald maar onderwijl ook gespeeld op het hoogst bereikbare niveau in Nederland en is meerdere malen Nederlands Kampioen geweest. Hij heeft ook meegedaan aan de Europees Jeugd Kampioenschap kwalificatie toernooi in Oostenrijk maar kon daardoor niet meedoen aan een deel van de examens. Dat heeft hij later gewoon ingehaald en is geslaagd. Deze inzet, de combinatie van studie en sporten op het hoogste niveau met discipline en doorzettingsvermogen en als gevolg een beperkt sociaal leven is bewonderenswaardig. Hij sport nog steeds in de eredivisie en na de zomer gaat hij zijn studie vervolgen aan het Joh. Cruyff Academy.
Beverwijk kan trots zijn op beide jongens.
Voor 2019 zijn er weer nieuwe jeugdlintjes beschikbaar. Kandidaten kunnen genomineerd worden via een email naar: [email protected]