Deze zomer geldt: Elke druppel telt
IJMOND - Afgelopen twee jaar voerden de drinkwaterbedrijven in ons land actief campagne om bewuster om te gaan met water. Moeten we ons zorgen maken? "In Noord-Holland vormt de hoeveelheid water niet snel een probleem", zegt droogtecoördinator Paul Wesselius van PWN, het bedrijf dat bijna heel Noord-Holland van schoon drinkwater voorziet. "Onze belangrijkste bron is het IJsselmeer en die bron raakt niet zomaar leeg. Toch is het belangrijk om drinkwater niet te verspillen, want aanhoudende warmte en droogte kunnen ook bij ons voor spanning in de waterlevering zorgen."
Per dag gebruikt elke inwoner van Nederland gemiddeld bijna 120 liter drinkwater. Nog geen liter daarvan drinken we op; de rest zit in andere huis-tuin-en-keukentoepassingen. De wc doortrekken kost bijvoorbeeld al gauw 8 liter en bij een douchebeurt spoelt zo'n 70 liter weg door het putje. Op warme, droge dagen schiet het gebruik verder omhoog als mensen massaal hun tuin gaan sproeien en opzetzwembaden neerzetten. Dat sproeien kost gemiddeld 6 à 7 liter water per minuut en voor het vullen van een zwembad gebruik je ook ongemerkt heel veel water. Het zijn vooral deze piek verbruiken die belastend kunnen zijn voor de drinkwatersystemen.
Op volle toeren
De afgelopen twee jaar hield het hoge verbruik door het mooie weer lang aan. En ook dit jaar was het al vroeg warm en droog. Het gevolg was dat het drinkwatergebruik ineens hard steeg en veel productielocaties de afgelopen maanden op volle toeren draaiden om aan die stijgende vraag te voldoen. "Tot nu toe ondervonden we bij PWN gelukkig nog geen acute problemen", vertelt Wesselius. "Onze productielocaties kunnen veel aan. Maar het is wel net alsof je continu 180 kilometer per uur op de snelweg rijdt. Dan moet je extra alert zijn en als het lang aanhoudt, is het niet erg comfortabel."
Files in het waternet
Wat bij een extreem hoge drinkwatervraag kan gebeuren, is dat op sommige plekken de druk in de leidingen afneemt. Dan ontstaan er als het ware files in het netwerk en staat er extra druk op de waterkelders die de buffer vormen voor extra vraag. Vooral tijdens piekuren is dat risico aanwezig: 's Ochtends als bijna iedereen gaat douchen en 's avonds als de tuinsproeiers aan gaan en de pannen op het vuur. "We roepen onze klanten daarom op om tijdens een warme, droge zomer, vooral tussen 6.00 en 9.00 uur 's morgens en tussen 18.00 en 23.00 uur 's avonds, extra bewust om te gaan met water en bijvoorbeeld niet de tuin te sproeien. Ook andere drinkwaterbedrijven voeren campagne. Zo versterken onze boodschappen elkaar. De afgelopen jaren pakte dat goed uit: het watergebruik daalde toen met 15 procent. Daarmee werd de situatie weer genormaliseerd."
Elke druppel telt!
De kans dat we deze zomer opnieuw met lange periodes van warmte en droogte te maken krijgen, is aanwezig. Dit jaar begon in maart alweer droger en warmer dan vorige jaren. En dat terwijl we allemaal aan huis zijn gebonden vanwege de coronacrisis. Massaal kopen we nu opzetzwembadjes en investeren we in onze tuinen. Daarom is onze boodschap nu extra van kracht: wees bewust met water. Elke druppel telt daarbij. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door, ieder jaar. Want de voorspelling is dat klimaatverandering vaker langdurige droogteperiodes met zich mee gaat brengen. Dat maakt het belang om duurzaam met drinkwater om te gaan alleen maar groter.
Blik in de toekomst
Behalve dat lange droge periodes vaker gaan voorkomen, neemt de vraag naar drinkwater toe. Onder andere doordat de bevolking groeit en er steeds meer kleine huishoudens zijn. Ter vergelijking: een eenpersoonshuishouden gebruikt gemiddeld 51.000 liter drinkwater per jaar, tegenover 191.000 liter voor een vierpersoonshuishouden. Ook de economische voorspoed drijft de vraag op. Als de huidige trend doorzet, hebben we in 2050 met z'n allen veel meer drinkwater nodig dan nu. "Met dat scenario in het vooruitzicht kijken we samen met andere partijen alvast uit naar bronnen die in de toekomst ingezet kunnen worden om aan de stijgende vraag te voldoen", besluit Wesselius.
Tips om geen kraanwater te verspillen
Neem een douche in plaats van een bad en douche wat korter.
Vanwege de coronacrisis wassen we extra vaak onze handen.
Zet de kraan uit tijdens het inzepen.
Plaats een regenton in de tuin en vang regenwater op. Dit kunt u tijdens droge dagen gebruiken om de planten water te geven.
Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter.
Dek ook kleine zwembadjes 's avonds af, zodat het water schoon blijft om nog een keer te gebruiken.
Was uw auto niet met de hand, maar ga naar de carwash of nog liever: sla de wasbeurt een keertje over.