Geen gezondheidseffecten door staalfabriek

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Eenderde van de bewoners in de directe omgeving van Tata Steel ervaart overlast door stof, roet of rook. Een evengroot percentage van de bewoners maakt zich zorgen over de gezondheid. Dat blijkt uit een vandaag week door Milieudienst IJmond gepubliceerd rapport van GGD Kennemerland. Het aantal mensen dat kampt met een chronische aandoening als Astma, COPD of hart- en vaatziekten blijkt echter niet significant hoger te zijn in het hoogst belaste gebied.

Nadat televisieprogramma Zembla in 2008 uitgebreid aandacht besteedde aan het aantal gevallen van longkanker in relatie tot het wonen nabij het staalbedrijf, steeg de onrust onder de bewoners in de IJmond. Juist die ziekte is in de meest recente onderzoeken buiten beschouwing gelaten. Een bewuste keuze, omdat de meest recente cijfers dateren uit 2006 en er sindsdien niet veel nieuwe gevallen van longkanker zijn bijgekomen. Om een betrouwbare conclusie te kunnen trekken is een langere meetperiode nodig en kan pas in 2016 weer een nieuwe analyse gemaakt worden. Wel werden door zowel GGD Kennemerland als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gegevens van het medicijngebruik in de IJmond afgezet tegen de woonlocatie. Uit gegevens van de apotheken kan worden afgeleid of inwoners van de IJmond bovenmatig gebruik maken van medicijnen tegen aandoeningen aan de luchtwegen of ter verlaging van de bloeddruk.

Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van drukke verkeersaders wonen gemiddeld meer medicijnen slikken die een bloeddrukverlagende werking hebben. In het gebied rond het staalbedrijf is dat juist minder dan gemiddeld. Het onderzoek laat vooral veel hinder en bezorgdheid zien, want naast hinder van deeltjes in de lucht klaagt bijvoorbeeld ook een op de vijf omwonenden over geluidsoverlast door de aanwezigheid van de staalindustrie. Om de kwaliteit van de leefomgeving in de IJmond te verbeteren heeft de regio het maatregelenpakket verder uitgebreid. De gemeenten financieren dit samen met de provincie, het rijk en de Milieudienst IJmond voor een bedrag van 4 miljoen euro. Het terugdringen van het woon-werkverkeer per auto en het stimuleren van rijden op alternatieve brandstoffen vormt daarvan een belangrijk onderdeel. In Wijk aan Zee komt een extra meetpunt voor fijnstof, de exacte locatie hiervoor moet nog worden vastgesteld.

De onderzoeken gelden als nulmeting en geven een meer compleet beeld van de gezondheidssituatie in de IJmond. De gemeenten vinden het belangrijk om de vinger aan de pols te houden, daarom zullen de onderzoeken in de toekomst met een zekere regelmaat worden herhaald. Het besef dat er ook bij een uitstoot van fijnstof binnen de wettelijke normen sprake kan zijn van gezondheidsklachten is groot. Om die reden willen de bestuurders met betrekking tot dit onderwerp niet achterover leunen, maar juist de milieudialoog op gang houden. Uitgangspunt is daarbij om de werkgelegenheid, die de zware industrie in de IJmond oplevert, te behouden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de inwoners van het gebied gezond kunnen leven. De onderzoeksrapporten van GGD Kennemerland en het RIVM zijn via de website www.milieudienst-ijmond.nl te downloaden.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing