Heliomare verlengt overeenkomst met Tata Steel

Door: Cor Beumer

medewerkers van Tata Steel nu de overeenkomst verlengd is. Sinds de opening van het Vitaliteitcentrum Heliomare in 2008 in Velsen-Noord hebben al meer dan duizend Tata Steel medewerkers arbeidstrainingen en vitaliteitsprogramma’s gevolgd.

Naast de positieve trainingsresultaten op het gebied van vitaliteit laten de programma’s een flinke daling zien in het gemiddeld ziekteverzuim. Reden dus om de samenwerking tussen Tata Steel en Heliomare voort te zetten. Onlangs zijn de handtekeningen gezet waarmee Heliomare Arbeidsintegratie in ieder geval voor de komende drie jaar Persoonlijk Gezondheids Programma’s voor Tata Steel-medewerkers blijft verzorgen. Het Vitaliteitcentrum maakt onderdeel uit van het vitaliteitbeleid van het staalbedrijf. Verzekeraar Achmea en Arbodienst 365 zijn nauw betrokken bij het centrum.

Uniek is de volledige routing van analyse, via interventie en risicoreductie tot de gedeeltelijke financiering vanuit de verzekeraar. Uiteindelijk doel is gezondere medewerkers. Iedere partij vervult zijn eigen rol in het geheel. Arbodienst 365 is de keurende instantie die bepaalt welke medewerkers mogelijk gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen. Heliomare biedt met dit centrum de aanwezige specialistische kennis, begeleiding en zorg, die nodig is om verantwoord te trainen en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Het Vitaliteitcentrum Heliomare is veel meer dan een bedrijfsfitnessruimte. In het Vitaliteitcentrum worden medewerkers van Tata Steel in IJmuiden begeleid om zowel hun fysieke als mentale vitaliteit te verhogen. Het centrum wordt niet alleen ingezet voor reintegratie. Preventie speelt een belangrijke rol: medewerkers die tijdens hun driejaarlijkse
preventief medisch onderzoek ‘at risk’ worden bevonden, krijgen advies en kunnen daarna gebruik maken van alle faciliteiten van het Vitaliteitcentrum. Na een intake wordt gekeken welke aanpak het beste past bij de persoon in kwestie. Dit kan variëren van fysieke fitness, voedingsadvies, begeleiding bij het stoppen met roken,  ontspanningstrainingen, tot leefstijladvies gericht op ploegendienst en mentale begeleiding. De aanpak is vrijwillig, maar
niet vrijblijvend. Het programma is gratis maar vindt wel plaats in eigen tijd en duurt een heel jaar.

Dit samenwerkingsverband heeft in het SER rapport van zomer 2009 een eervolle vermelding als praktijkvoorbeeld van goed werkgeverschap gekregen. Sinds dit jaar kan iedere medewerker van Tata Steel gebruik maken van de mogelijkheden van het Vitaliteitcentrum, ook als men niet ‘at risk’ is.

Tata Steel in IJmuiden kent als grote staalproducent een volcontinuproces, waarbij grote delen van de medewerkers in ploegendienst werken. Dit krijgt bijzondere aandacht in het Vitaliteitcentrum. Het beleid van Tata Steel is erop gericht dat iedere medewerker in staat moet worden gesteld tot zijn pensioen in goede gezondheid te werken in zijn eigen baan. Het vitaliteitcentrum speelt daarbij een belangrijke rol.

Heliomare biedt een veelzijdig pakket aan producten en diensten om mensen met een dreigende of reeds aanwezige beperking te ondersteunen op de gebieden Arbeid, Dagbesteding, Onderwijs, Revalidatie, Sport en Wonen.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing