Méra Gipsy Band in Beverwijk en Wijk aan Zee

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Op 28 en 29 januari 2015 brengt de Méra Gipsy Band uit Roemenië in Beverwijk en Wijk aan Zee traditionele Hongaarse, Roemeense en Roma-volksmuziek en -dans. De band wordt aangevoerd door de virtuoze 'Neti junior', die daarmee in het voetspoor treedt van zijn beroemde vader, die tien jaar geleden overleed en diverse keren te gast was in Wijk aan Zee. 

Onder de titel 'Tranen uit Transsylvanië' legt deze jonge generatie dorpsmuzikanten veel passie en emotie in de heftige teksten en de hartstochtelijke muziek van Hongaren en Roma uit het afgelegen dorp Méra. De jonge zangeres Ágnes Hubán vertolkt de hartverscheurende klaagliederen en zij danst de opzwepende Hongaarse csárdás. De virtuoze violist Sanyika Fodor treedt in de voetsporen van zijn vader, de legendarische Sámuila Fodor 'Neti'. Altviolist Rudi Tóni tovert de meest verrassende akkoorden en ritmes uit zijn altviool. Zijn zoon Rudika is een wonderkind op de contrabas.

De Hongaarse volksmuziek van Transsylvanië wordt gerekend tot het allermooiste van het levende Hongaarse werelderfgoed. Nog steeds zijn het de roma-muzikanten die de traditionele volksmuziek het beste kunnen vertolken. Méra is een van de vele Hongaarse dorpen die geïsoleerd liggen in het Roemeense landschap. De eigen Hongaarse tradities worden er met des te meer elan gekoesterd. De Méra Gipsy Band speelt in danshuizen, op bruiloften, begrafenissen, oogstfeesten en jaarmarkten. Daarbij wordt uitbundig gedanst en gezongen tot diep in de nacht.

Van generatie op generatie hebben de zangers en de muzikanten uit het dorp Méra de oude tradities met zorg doorgegeven van vader op zoon. Deze traditionele muziek is overrompelend en heeft in no time ook de moderne westerse luisteraar te pakken.

Het concert in de Grote Kerk te Beverwijk (Kerkstraat 37) vindt plaats op woensdag 28 januari om 20:00 uur. Het concert in de Dorpskerk te Wijk aan Zee (Voorstraat 1) vindt plaats op donderdag 29 januari om 20:00 uur. De toegang voor beide voorstellingen is gratis, maar er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie is te vinden op www.tanchaz.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing