RKZ zet nieuwbouwplannen in ijskast

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Het is onwaarschijnlijk dat het Rode Kruisziekenhuis (RKZ) in de (nabije) toekomst uit Beverwijk gaat vertrekken. De nieuwbouwplannen op het terrein Tolhek in Heemskerk staan in de ijskast. De intentieverklaring met de gemeente Heemskerk, waarmee het RKZ een soort optie nam op het terrein, wordt niet verlengd. Dat heeft het Rode Kruis Ziekenhuis dinsdag 4 april aangegeven in een gesprek met wethouders Van Tongeren en Wagner.

Het Heemskerkse college van B&W betreurt het feit dat het RKZ de nieuwbouwplannen bevriest, maar heeft begrip voor de overwegingen van het RKZ. Het feit dat er een ziekenhuis blijft bestaan binnen de regio IJmond bestempelt het college als uiterst belangrijk voor de inwoners van alle IJmondgemeenten. De gemeente gaat zich buigen over de ontstane situatie en beraadt zich over de herontwikkeling van het gebied. De verhuizing van afdeling buurtzaken (gemeentewerf) van het Tolhek naar een nieuwe locatie aan de Westelijke Randweg gaat gewoon door. Ook de plannen voor verplaatsing van het afvalbrengstation naar deze nieuwe locatie zijn niet veranderd.

In 2008 gaf het RKZ aan een nieuw ziekenhuis te gaan willen bouwen. Als favoriete plaats werd Tolhek in Heemskerk aangemerkt. Inmiddels zijn in Nederland veel omstandigheden in het zorglandschap veranderd. Het ziekenhuis maakte onlangs bekend samenwerking met de MCA Gemini Groep te gaan onderzoeken. Pas als dit concreet vorm gaat krijgen kan een beslissing over eventuele nieuwbouw worden genomen. De huidige landelijke discussie over enerzijds concentratie van bepaalde vormen van zorg in een aantal ziekenhuizen en anderzijds juist het spreiden van andere vormen van zorg, maakt ook dat nieuwbouw een minder voor de hand liggende optie is.

Andere redenen zijn dat banken inmiddels veel minder happig zijn om nieuwbouw van ziekenhuizen te financieren. Daarnaast heeft het RKZ de afgelopen periode de voorzieningen aangepast aan de eisen van deze tijd en is met een aanbouw enige broodnodige extra ruimte gecreëërd. Dat maakt dat het ziekenhuis hier weer jaren vooruit kan.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing